Ρύζι
Το μεσογειακό κλίμα με υψηλή υγρασία ευνοούσε την καλλιέργεια ρυζιού με κοντό και μεσαίο κόκκο.
Το ριζότο είναι ένα παραδοσιακό πρώτο πιάτο της ιταλικής κουζίνας, με καταγωγή από το Veneto. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η συγκράτηση του αμύλου, το οποίο αφού ζελατινοποιηθεί λόγω του ψησίματος, δένει τους κόκκους μεταξύ τους σε ένα κρεμώδες μείγμα που αρέσει σε όλους.
Για την παρασκευή του υπάρχουν οι κατάλληλες ποικιλίες ρυζιού όπως το Arborio, το Carnaroli και το Vialone nano.
Το ριζότο του Μιλάνου, Risotto Milanese, δεν χρειάζεται συστάσεις. Είναι μια από τις αντιπροσωπευτικές συνταγές, με χρυσαφένιο χρώμα, που του δίνει το σαφράν, και ακαταμάχητη κρεμώδη υφή.